Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Υπάρχουμε... κατά τύχη: Οι διαβολικές συμπτώσεις, που οδήγησαν στην ανθρωπότητα.


Υπάρχουμε... κατά τύχη: Οι διαβολικές συμπτώσεις, που οδήγησαν στην ανθρωπότητα [εικόνες]

 Ανεπτυγμένες επιστήμες, εξελιγμένη τεχνολογία, ταξίδια στο διάστημα, έρευνες γύρω από την δημιουργία του σύμπαντος. Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι να υποστηρίξει κανείς ότι η ανθρωπότητα προοδεύει.


Ολα αυτά όμως δεν θα είχαν κανένα νόημα αν δεν ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί. Για να συζητάμε σήμερα περί φιλοσοφίας, κβαντομηχανικής, ανθρωπολογίας, μαθηματικών και ούτω καθεξής, έπρεπε να συμβεί μια σειρά από σχεδόν... διαβολικές συμπτώσεις, κατ' αρχήν, για να υπάρξουμε.
Συνήθως τα γεγονότα αφηγούνται με χρονολογική σειρά, από το παλαιότερο προς το νεώτερο. Ωστόσο αυτή τη φορά η διαδικασία θα γίνει με αντίθετη φορά, για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το πόσο τυχαία θα πρέπει να θεωρείται η ύπαρξη μας.

Η εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου (1 εκατομμύριο χρόνια πριν)

Η ανθρώπινη νοημοσύνη ξεκίνησε, μάλλον στην περιοχή της ανατολικής Αφρικής, πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια. Αυτό συνέβη διότι σε κάποια είδη πιθήκων, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, εμφανίστηκε μια σταδιακή διόγκωση του εγκεφάλου.

Γιατί όμως επικράτησαν τα... μεγάλα κεφάλια; Για αυτό, περιέργως, ευθύνεται ολόκληρο το Ηλιακό μας σύστημα. Η τροχιά του πλανήτη αλλάζει, με την διαμεσολάβηση χιλιάδων χρόνων, λόγω της βαρύτητας που ασκούν στην Γη ο Ηλιος, η Σελήνη και οι άλλοι πλανήτες στου Ηλιακού συστήματος. Η τροχιά της Γης όμως, επηρεάζει σημαντικά και το κλίμα της.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, μέσα από μελέτες στα απολιθώματα, ότι οι μεγαλύτεροι εγκέφαλοι συνδέονταν με την εποχή όπου η τροχιά της Γης ήταν πιο ελλειπτική. Αυτό οδήγησε σε βίαιες κλιματικές αλλαγές. Η υψηλότερη νοημοσύνη και προσαρμοστικότητα ήταν το «κλειδί» για την επιβίωση σε αυτήν την εποχή. Ετσι, οι διαστημικές συγκυρίες ευνόησαν τους εξυπνότερους έναντι των δυνατότερων. Διαφορετικά, ο μεγαλύτερος εγκέφαλος μερικών πιθήκων μπορεί να μην είχε προκαλέσει καμία απολύτως αλλαγή.

Η βιβλική καταστροφή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους (65 εκατομμύρια χρόνια πριν)
 
        
Τα αγαπητά πιθηκοειδή, από όπου προέκυψε ο άνθρωπος, πιθανότατα δεν θα υπήρχαν χωρίς την συμβολή ενός ακόμα τυχαίου γεγονότος. Σε έναν κόσμο όπου βασίλευαν τα δυνατά σαγόνια των δεινοσαύρων, οι πίθηκοι δεν θα είχαν την δυνατότητα να εξελιχθούν. Μάλλον θα ήταν ένα... μικρό γεύμα για τα τότε ανώτερα όντα του πλανήτη.

Για περισσότερα από 160 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν πάνω στον πλανήτη. Ενας αστεροειδής όμως έμελε να αλλάξει την ροή της ιστορίας. Η σύγκρουση του με την Γη ήταν καταστροφική. Οι επιπτώσεις ισοδυναμούσαν με περίπου ένα δισεκατομμύριο βόμβες σαν αυτή στην Χιροσίμα.

Οπως είναι φυσικό, οι δεινόσαυροι, πέραν ελαχίστων, εξαφανίστηκαν. Ετσι βρήκαν την ευκαιρία να αναπτυχθούν τα υπόλοιπα ζώα του πλανήτη. Χωρίς αυτόν τον αστεροειδή, η εξέλιξη της ζωής αποκλείεται να ήταν η ίδια. Πώς αλλιώς θα τελείωνε η κυριαρχία των δεινοσαύρων, που διήρκεσε για 160 εκατομμύρια χρόνια;

 Περισσότερα διαβάστε εδώ
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...